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MAY 15 2009

The Honorable Joe Barton
House of Representatives
Washington, DC 20515

Dear Mr. Barton:

Thank you for your letter to Acting Secretary Charles E. Johnson regarding the application of the
Clinical Laboratory Improvement Amendments (CLIA) to forensic testing. He has asked me to
respond to you directly.

The Centers for Medicare & Medicaid Services’ (CMS’) memorandum, to which you refer, titled
“Drug or Alcohol Screening/Testing and Clinical Laboratory Improvement Amendments
(CLIA) Certification,” did not communicate a change in policy; rather, it clarified that CLIA
certification is required when testing is not solely utilized for forensic purposes (i.e., when it is
used for forensic purposes and for another purpose, such as being a basis for concluding that the
individual must be placed in a treatment program).

One of the key goals of the CLIA program, as reflected in section 353 of the Public Health
Service Act (Pub. L. 100-578), is to help ensure clinical laboratory testing used for a health
purpose (including the diagnosis, prevention, or treatment of any disease or impairment, or the
assessment of the health of individuals) is performed only by facilities certified by CLIA as
meeting minimum quality-based laboratory testing standards. Our policies reflect that statutory
requirement.

The CLIA requirements are designed to promote accuracy of testing, and were passed by
Congress after findings of widespread inaccuracies in the Nation’s laboratories. Federal
regulations at 42 CFR 493.3(b)(1) specify that the forensic testing exception to the generally
applicable CLIA certification requirements are only applied in circumstances where a facility or
component of a facility only performs testing for forensic purposes. If forensic testing results are
also used to diagnose or treat a person, or if they are also used to assess the health of a human
being, the testing must be done by a laboratory (as that term is defined in the CLIA regulations at
42 CFR 493.2), and the laboratory conducting the “forensic testing” must possess the appropriate
CLIA certificate for conducting that test. These rules implement the statutory mandate that
laboratories comply with CLIA requirements if they perform testing of human specimens for
health care purposes.
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I appreciate your taking the time to alert us to your concerns and I assure you we will continue to
monitor the impact of the CLIA regulations. I will also provide this response to the cosigner of

your letter.
Sincerely,

Uadore Peivyrpern

Charlene Frizzera
Acting Administrator



